Szybka sałatka makaronowa z ananasem. Jej sekretem jest sos
Sałatka makaronowa to proste i szybie danie, które można zrobić na wiele sposobów. Wspólny mianownik to oczywiście makaron. My dziś proponujemy sałatkę makaronową z ananasem: pełną smaku i aromatów. To danie, które możesz zjeść na szybki obiad czy kolację na zimno, albo zabrać ze sobą do pracy. Taka sałatka sprawdzi się także na przyjęciach.
Jak zrobić sałatkę makaronową z ananasem?
Jeśli dobrze rozplanujesz sobie pracę, sałatkę makaronową z ananasem zrobisz w kwadrans. W czasie, kiedy w garnku gotuje się woda na makaron, a potem sam makaron, ty zdążysz uszykować resztę składników. Do sałatki najlepiej nadają się makarony typu pióra, świderki czy kokardki. W zdrowszej wersji może to być makaron pełnoziarnisty.
Nasz przepis to sałatka makaronowa z ananasem w wersji wegetariańskiej z dodatkiem wędzonego tofu. Ale tofu śmiało możesz zastąpić wędzoną piersią z kurczaka lub szynką. W przepisie na liście składników jest kolendra – dodaje ona sałatce świeżości i lekkości (my wykorzystaliśmy, co widać na zdjęciu sałatki, młodą kolendrę – mikroliście), ale jeśli nie lubisz kolendry, pomiń ten składnik.
Sekretem naszej sałatki makaronowej jest aromatyczny sos na bazie majonezu, z dodatkiem jogurtu i zaprawy z ananasów w puszce. Ważny składnik to skórka otarta z cytryny. Taki sos możesz wykorzystywać także do innych potraw: doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków, pieczonych warzyw czy mięs. Bardzo dobrze smakuje z rybą. Będzie pasował także do sałatek z dodatkiem ryżu.
Przepis: Sałatka makaronowa z ananasem
Szybka sałatka z makaronu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 400 g makaronu
- 5 gałązek selera naciowego
- 1 kostka wędzonego tofu
- 1 mały por
- 6 plasterków ananasa z puszki
- pęczek natki pietruszki
- garść świeżej kolendry
na sos:
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki zalewy z ananasów z puszki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól, kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników
- Robienie sosu
- Robienie sałatki
Podaliśmy dokładne proporcje i możesz się ich trzymać, ale możesz też je nieco zmienić. Kochasz ananasy? Dorzuć 2-3 plasterki więcej. Lubisz seler naciowy? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wkroić go do sałatki więcej. Możesz zwiększyć także ilość tofu (lub wędzonego kurczaka, jeśli wolisz sałatkę w wersji z mięsem).